CURRICULUM VITAE
Maritiem schilder BOB DE BRUYCKER

Startpagina
 

Geboren te Antwerpen in 1931. Van zijn vader, reder ter kustvaart erfde hij de drang naar water en zee. Terwijl hij te Antwerpen zijn kunstopleiding in gravure, ciselure en edelsmeedkunst volgde kon hij elke zomervakantie als lichtmatroos aanmonsteren op vele Nederlandse kustvaarders. Zo bezocht hij vanaf 1946 de kusten van Schotland, Wales Duitsland, Zweden en Finland.

  vergroten > Bob thuis
 

Van 1957 tot 1967 restaureert hij menig scheepsmodel voor het Nationaal Scheepvaart Museum te Antwerpen. Als autodidact schilder stelt hij zijn aquarellen en werken in olieverf tentoon en bekomt de 2e prijs in de wedstrijd voor “Marineschilderen” uitgeschreven door de RIVIERLOODSEN VAN DE BELGISCHE STAAT. In 1994 word zijn werk “Water over dek en luiken” aangekocht door de “ACADEMIA DE MARINHA” te Lissabon.

 
vergroten  

Vanaf 1955 begint zijn zeilercarrière en het is aan boord van zijn zeiljacht “SANTANNA”dat hij de inspiratie opdoet om zijn marines in olieverf, acryl of gouache weer te geven. Hij is eveneens begaafd in het oude “scrimshaw” zeemanshandwerk, zijnde het graveren op walvistanden. In de jaren 60 restaureerde hij menig scheepsmodel voor het Nationaal Scheepvaartmuseum. In 1968 verwierf hij de 2e prijs in de wedstrijd Marine schilderen uitgeloofd door de vereniging van Belgische Staats-rivierloodsen.

 

Oude stoomschepen, zeilvrachters en vissersschepen zijn z’n geliefde onderwerpen en de nostalgie van de naoorlogse jaren op de kustvaart komen steeds terug. Als bekwaam zeezeiler met cruises in de Middellandse zee, het Kanaal en vele “nonstop” cruises van België naar Lissabon zijn de bewegingen van schepen in de golven voor hem als een tweede natuur geworden.

 

In 1989 vervoegt hij een groep marineschilders en word in 1992 medestichter van de BELGISCHE MARINE SCHILDERS vzw waarvan hij nu de huidige voorzitter is. Bob De Bruycker staat vermeld in de editie 2000 van”DICTIONNARY OF SEAPAINTERS OF EUROPE AND AMERICA” door E.H. Archibald, conservator of oil paintings van het GREENWICH MARITIME MUSEUM. Op 16 juli 2000 werd hij door de Stafchef van de Belgische Marine, Divisie admiraal M. Verhulst, benoemd als “Officiële Schilder van de Belgische Marine “.

  vergroten
 

Buiten de regelmatige tentoonstellingen van de vereniging stelde hij ook tentoon in de Academia de Marinha te Lissabon, op het ramschip “de Schorpioen” te Vlissingen, in de Musée Portuaire de Dunkerque, in “Le Septentrion” van de Fondation Provoust te Marc en Baroeul (Fr) in de Ambassade van Portugal te Brussel , deelname te Parijs, ” Salon de la Marine 2001 “Selection Mil’Art, Ministerie van Defensie 2001, Te Lailly en Val “Espace International de la Sculpture et Beaux Arts” 2005. In 2006 wordt hij door het Ministerie van Defensie belast om een zilveren gedenkplaat te ciseleren ter gelegenheid van de 175e verjaardag van het bestaan van de Belgische Marine.

 
vergroten  

Atelier: Bakkerstraat 45,  BE 2140 Borgerhout
tel: 0032 3 271.09.71
gsm : 0032 497.44.93.44

 e-mail: bobdebruycker@gmail.com
 


Startpagina          Top